PCO


PCO står for polycystiske ovarier, hvilket betyder mange små ægblærer i æggestokkene.
Det betyder IKKE, at der er cyster på æggestokkene.

Normalt dannes der hver måned et antal ægblærer i æggestokkene, hvoraf et og en sjælden gang to vokser videre til en moden ægblærer og bliver til en ægløsnng. De øvrige ægblærer forsvinder hurtigt herefter.

Ved PCO vokser alle de synlige ægblærer en smule og så sker der ikke mere.
Der kommer altså kun sjældent en ægløsning.

I disse ægblærer dannes mandligt kønshormon og da man som kvinde med PCO har et øget antal ægblærer, kan det mandlige kønskormon niveau været forhøjet. Disse kvinder kan således have problemer med uren hud og øget hårvækst på kroppen.
Man vil ofte også have uregelmæssige og eventuelt sjældne menstruationer.

Nogle PCO kvinder har tilbøjelighed til at tage på i vægt da deres stofskifte kan være anderledes end normalt. Man ser tiltider ændret fedtfordeling (æbleform).
Overvægten forværrer de øvrige problemer, mængden af mandligt kønskormon stiger og der kan således blive endnu længere imellem menstruationerne.
Dermed bliver det sværere at opnå graviditet.

Hvad kan man gøre:

Bedste behandling er p-piller af dem, som modvirker mandligt kønshormon (Diane Mite og Yasmin).
Under p-pille behandling er æggestokkene inaktive og laver ikke mandligt kønshormon.
Samtidig reguleres menstruationerne.

Er man overvægtig, kan et vægttab på bare 5 -10 % eller nogen gange bare få kilo give en regelmæssig menstruation, dette vil også  øge chancen for graviditet, hvis man har ønske herom.
Udover kostregulering er motion meget vigtig.

Hvis man gerne vil være gravid ,kan man forsøge at regulere blødninger med hormon (trisekvens), der tages ligesom p-piller, men som ikke har den præventive effekt.
Man kan også forsøge med Metformin (glucophage) hvilket er et middel til sukkersyge patienter.
Det kan påvirke stofskiftet, således at det bliver lettere at tabe sig. Da et vægttab kan føre til regelmæssige menstruationer og ægløsning, øges chancerne for graviditet også betydeligt.
Metformin gives i 3-6 mdr.

Er problemet primært hårvæksten, kan man overveje Spiron, 1 tablet daglig, dette er et vanddrivende middel og hjælper hos ca. halvdelen.

PCO foreningen : www.pcoinfo.dk

Flere gode bøger hjælper med kost fx.:´Spis dig gravid´